ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

transparency_in_journalism

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντάμε οι δημοσιογράφοι στους πολίτες (πολύ περισσότερο όταν επιδιώκουμε εμπλοκή με την πολιτική) είναι το από πού προέρχονται και πόσα είναι τα εισοδήματά μας. Ειδικά σε καιρούς σκοτεινούς για την ενημέρωση, ειδικά σε μια χώρα που καταγράφεται η πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων της στα ΜΜΕ. Ο κανόνας «Follow the money» δεν ισχύει μόνο για τους πολιτικούς αλλά και για όσους έχουν δημόσιο λόγο, για όσους ασκούν μικρή ή μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αναγκαζόμαστε να υποβάλλουμε μια ανούσια δήλωση Πόθεν Έσχες, από την οποία είναι πανεύκολο να κρύψεις και το «πόθεν» αλλά συχνά και το πόσα «έσχες».

Η υπόθεση της λογοδοσίας και της διαφάνειας έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Στη Βρετανία, ο περιβαλλοντικός συγγραφέας και συνάδελφος δημοσιογράφος του Guardian Jeorge Monbiot, κοινοποιεί δημόσια εδώ και χρόνια τις πηγές του εισοδήματός του, παρακινώντας και άλλους δημοσιογράφους να κάνουν το ίδιο και δηλώνοντας πως «O καθένας που μπαίνει στη δημόσια ζωή πρέπει να είναι υποχρεωμένος να δείχνει εκ μέρους ποιου μιλάει: με άλλα λόγια ποιος τον πληρώνει και πόσα».

Ακολουθώντας το παράδειγμά του, κρίνω σκόπιμο, εκτός από το βιογραφικό μου, να δημοσιοποιήσω εδώ τη λίστα των δικών μου εσόδων από τη δημοσιογραφία, που είναι και η μόνη δουλειά μου. Μπορεί να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε, να επικροτείτε ή να εξοργίζεστε με αυτά που λέω και γράφω. Θα μπορείτε όμως να είστε σίγουροι για το αν και ποιος με πληρώνει (και πόσα) για να το κάνω…ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 31 Ιανουαρίου 2023
(Η λίστα ανανεώνεται στη λήξη κάθε οικονομικού έτους).

1 – ΒΑΣΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:
Αυτή την περίοδο έχω δύο ενεργές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου, εργαζόμενος στην Κρήτη ως δημοσιογράφος – ανταποκριτής:
– για τον ΣΚΑΪ (από το 2010)
– για την Εφημερίδα των Συντακτών (Από το 2013).
Για το έτος 2022, από τις δύο αυτές πηγές τα έσοδα μου ήταν:
– από τον ΣΚΑΙ: 9.861 ευρώ (9.892 το 2021)
– από την ΕΦΣΥΝ: 14.316 ευρώ (12.323 το 2021)
————————————————
Σύνολο βασικών αποδοχών 2022 = 24.177 ευρώ

2 – PODCAST:
Η εκπομπή «Πίσω Σελίδες» μεταδίδεται από 13 ραδιοφωνικούς σταθμούς και από 3 web sites (ThePressProject.gr, Cretanews.gr, Radiomera.gr) εκ των οποίων το ένα (Cretanews.gr) φιλοξενεί και κείμενά μου σε τακτική βάση. Από αυτές τις συνεργασίες για το 2022 είχα έσοδα 6.575 ευρώ στη βάση συμβάσεων παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών με αυτά τα ΜΜΕ.

3 – CROWDFUNDING:
Μέσω της πλατφόρμας Paypal δέχομαι δωρεές – μικροχρηματοδοτήσεις ακροατών – αναγνωστών. Τα έσοδα αυτά τα χρησιμοποιώ κυρίως για την προβολή των Πίσω Σελίδων και του site μου σε ευρύτερο κοινό με χορηγούμενες καταχωρήσεις στα social media (κυρίως στο facebook και την google). Για το  2022, μέσω paypal, είχα έσοδα 1.182 ευρώ εκ των οποίων δαπάνησα 687 ευρώ σε χορηγούμενες καταχωρήσεις.

* MέΡΑ25:
Από το καλοκαίρι του 2022 έχω αναλάβει τον συντονισμό της επικοινωνίας των τοπικών οργανώσεων του ΜέΡΑ25 στην Κρήτη με τα ΜΜΕ στο νησί. Συγκεκριμένα τη σύνταξη – προώθηση δελτίων Τύπου, τη συντήρηση του site των οργανώσεων στην Κρήτη (www.mera25.gr/kriti), την αποδελτίωση υλικού κτλ. Τις υπηρεσίες αυτές παρέχω εθελοντικά, χωρίς αμοιβή καθώς θεωρώ πως στην παρούσα φάση οι θέσεις του ΜέΡΑ25, ταυτίζονται με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις.

Δεν έχω μετοχές ή συμμετοχές σε άλλες εταιρίες ή αμοιβαία κεφάλαια. Επίσης, δεν έχω εκκρεμείς δανειακές υποχρεώσεις.

Είμαι κάτοχος ενός οικογενειακού αυτοκινήτου 2000cc (έτος κατασκευής 2009) και μιας μοτοσυκλέτας 750cc (έτος κατασκευής 2000). Μισθώνω το σπίτι που κατοικώ δαπανώντας περίπου 6.500 ευρώ τον χρόνο ενώ απασχολώ μία συνεργάτιδα με σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Για το φορολογικό έτος 2021 πλήρωσα φόρο εισοδήματος 2.672 ευρώ.