ΨΗΦΙΣΕ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΜέΡΑ25;

Marios_Dionellis_MeRA25

Επί σχεδόν 30 χρόνια στη δημοσιογραφία άκουσα πολλές φορές να διατυπώνεται το αφήγημα της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας». Για τη χώρα συνολικά αλλά και για τον τόπο που διάλεξα να ζήσω και να μεγαλώνω τα παιδιά μου. Την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Ψηφίσαμε πολλές φορές όσους υποσχέθηκαν «Ανάπτυξη, ευημερία, έσοδα, πρόοδο και… κανονικότητα» αλλά νομίζω πως ξεχνούσαμε κάθε φορά να τους ρωτήσουμε «για ποιον»; Δες μερικά παραδείγματα:

Είναι «ανάπτυξη» το καζίνο που έρχεται στην Κρήτη; Ποιος θα κερδίσει και ποιοι θα χάσουν από αυτό; Ήταν «πρόοδος» η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και οι πειραγμένες επιδοτήσεις; Οι ανεμογεννήτριες που φυτεύτηκαν παντού με την ψεύτικη υπόσχεση του φθηνότερου ρεύματος σε ποιον έφεραν «έσοδα»; Και ποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα; Τα διόδια στον ΒΟΑΚ ακόμα και μέσα στις πόλεις θα είναι «πρόοδος»; Η κοροϊδία με τις αποζημιώσεις και τα κοντέινερ που θα παραμείνουν για χρόνια στο Αρκαλοχώρι αλλά και οι πλειστηριασμοί από τα funds θα είναι η «κανονικότητά» μας;

 

 

Θα σημάνουν ευημερία τα πανάκριβα εισιτήρια που θα φέρει για όλους μας το νέο αεροδρόμιο; Ή μήπως είναι πρόοδος το ξερίζωμα 250.000 ελιών στο Καστέλλι την ώρα που το (υποθηκευμένο πλέον) σημερινό αεροδρόμιο μπορούσε να επεκταθεί με ασφάλεια και να συνεχίσει να λειτουργεί σε συνέργεια με την πόλη και το λιμάνι;

Ποιος θα πάρει τα έσοδα από τις εξορύξεις στα τεράστια βάθη των θαλασσών της Κρήτης και ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες από ένα ατύχημα; Ποιος κερδίζει από την ασυγκράτητη επέκταση των ξενοδοχείων και γιατί παρά τη γιγάντωση του τουριστικού κλάδου οι άνθρωποι του νησιού δουλεύουν ακόμα σε συνθήκες γαλέρας; Γιατί δεν περισσεύουν χρήματα για γιατρούς, για δασκάλους, για τον Πολιτισμό και για τις παρεμβάσεις σε κοινωνικό επίπεδο ειδικά όταν η Κρήτη έχει τα υψηλότερα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας, μπερδεύοντας συχνά τη «λεβεντιά» με το… καπετανιλίκι;

Ξανά και ξανά, το ίδιο ερώτημα:
Για ποιον είναι η ευημερία που υπόσχονται;
Ποιος «αναπτύσσεται» οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά;

Το ΜέΡΑ25

 

Το σημαντικότερο ερώτημα δεν είναι το ποιος θα μας κυβερνήσει. Είναι το πώς και το για ποιον θα κυβερνήσει. Και ποιος θα κάνει ουσιαστική, μαχητική αντιπολίτευση δίνοντας φωνή στο δίκιο μας.
Το ΜέΡΑ25 επί 4 χρόνια στάθηκε στη σωστή πλευρά μέσα στη βουλή και στην κοινωνία. Έκανε καίριες παρεμβάσεις, ανέδειξε και υπερασπίστηκε την αλήθεια και το δίκιο των τόπων και των ανθρώπων. Έβαλε στο στόχαστρο τα προνόμια των ολιγαρχών και τους έδειξε με το όνομά τους. Ομοίως, στην Κρήτη στάθηκε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και των κινημάτων και πήρε θέση σε όλα τα παραπάνω θέματα.
Είναι τιμητικό για μένα το κάλεσμα για συμπόρευση, παρόλο που δεν ανήκω στα μέλη του κόμματος. Η εκλογική σύμπραξη στη «Συμμαχία για τη Ρήξη» μαζί με ανένταχτους ανθρώπους και οργανώσεις είναι αυτή τη στιγμή το πιο ελπιδοφόρο γεγονός στην πλευρά της πραγματικής (και όχι μνημονιακής) Αριστεράς. Είμαστε πολλοί πια που αμφισβητούμε το θεώρημα πως «Δεν υπάρχει Εναλλακτική» (ΤΙΝΑ).

 

Σε διεθνές επίπεδο

 

Το ΜέΡΑ25 στέκεται στην πλευρά όσων αμφισβητούν τον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων. Αποτελεί, μέσω του DiEM25, μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας από φωτεινούς ανθρώπους, αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ, διανοητές όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, δημοσιογράφοι και συγγραφείς όπως η Ναόμι Κλάιν και πάρα πολλοί άλλοι που επανασυστήνουν την πολιτική στους λαούς. Το ΜέΡΑ25 πρωταγωνιστεί στην δημιουργία της Προοδευτικής Διεθνούς, ενός νέου «κινήματος των αδεσμεύτων» που δεν αγκομαχούν να συνωστισθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας όπως την ορίζει το ΝΑΤΟ, που καταδικάζουν τον πόλεμο του Πούτιν αλλά το πρώτο μέλημά τους είναι η ειρήνη και όχι να διαλέξουν νικητή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του ΜέΡΑ25 και να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου. Πρόσεξε: Δεν ζητώ απ’ όλους να με ψηφίσουν. Ειδικά για κάποιες περιπτώσεις μπορώ να πως με σιγουριά πως… δεν είμαι και δεν θα είμαι αυτός που θέλουν.

Σε αυτό το site θα βρεις αναλυτικά στοιχεία για τις θέσεις μου και για την επαγγελματική μου πορεία.

 

Σε καλώ αυτή τη φορά να πιάσει τόπο η ψήφος μας, να μην μετανιώσουμε για την επιλογή μας.

Σε καλώ αυτή τη φορά να ψηφίσουμε στ’ αλήθεια.